Barnehagestart kan være utfordrende

Barn som har sommerferie fra barnehage kan være en meget utfordrende ting etterhvert som ukene går. Som regel er barn vant til høy aktivitet i barnehagen og i løpet av de tre til fire ukene med sommerferie de har, så er det gjerne aktivitet hjemme også i forbindelse med ferieturer og slikt. Men mot slutten av ferien kjenner nok de fleste på utfordringene som dukker opp når tiden går. Og det kan faktisk være både gøy og utfordrende for barnet å starte “på nytt” i barnehagen etter en så lang ferie som de har.

Kan være overveldende for barnet

Mange barn blir nemlig litt overveldet etter en kanskje litt roligere sommerferie der man ikke møter så mange barn som ellers. Leken er kanskje blitt annerledes og så vokser jo også barnet i løpet av noen uker med ny mestring. Det å gi barna en følelse av kontroll over sin egen start i barnehagen kan være veldig nyttig, spesielt når man skal sosialiseres med “gamle” venner som også har vokst i løpet av sommeren. Leken kommer jo tilbake og så kan det også være nye aspekter som at man flyttes på en avdeling for større barn og møter nye voksne. Mange trenger mer tilvenning i en slik fase som gjerne også kombineres med smokk- og bleieslutt. Poden eller prinsessa kan oppleve en overgang som rett og slett skremmende.

Utelek er tingen

Ved barnehagestart er det mye som skal kjøpes inn i forkant. Man trenger regnklær, ny parkdress og fottøy som gjerne er veldig dyre. sko på nett kan være billige, men det er viktig å bruke litt tid på å kjøpe litt slitesterke klær. I starten av et barnehageår er gjerne ungene mye ute som følge av en mild sol etter god sommer. Her er det viktig å fortsatt bruke solkrem, selv om det er høstlig ute. Sola varmer nemlig sterkt. Føler ungene seg trygge både i klær og omgivelser, er også overgangen til et nytt barnehageår mye enklere å forholde seg til. Barn er omstillingsvillige så lenge de får muligheten til å være med på det som skjer.

Share if you like!

Les mer?

positor